Home > Naujienos, Įdomybės > Persikai, abrikosai ir kiti trimačiai vaisiai

Persikai, abrikosai ir kiti trimačiai vaisiai

PeachTikriausiai visi pamenate pernai Blender foundation sukurtą pirmajį pasaulyje atvirą filmą “Elephants Dream“, kūrimo etape vadintą “project orange”. Mano manymu tai lygių neturinti trumpametražė animacija, aišku tarp filmų, kurtų su blender. Be to, tai tuo pačiu buvo ir neblogas pastūmėjimas pačio blender evoliucijoje: kuriant filmą blender buvo intensyviai tobulinamas, norint turėti geresnius įrankius filmui kurti. Bet įrašas ne apie tai. Filmas išleistas praeitą pavasarį, visi įvertinome meninius ir techninius jo aspektus, filmo kūrėjų komanda išsiskirstė. Bet projekto iniciatorius ir blender tėvas Ton Rosedaal nesėdi sudėjęs rankų, ir šiandien mes turime du naujus projektus: dar vieną atvirą filmą – project peach, ir atvirą žaidimą – project apricot.

PersikasPeach

Elephants Dream nuvilnijo per internetą kaip pirmasis atviras filmas (open movie), bet gavo nemažai kritikos dėl filmo minties ir scenarijaus. Ne, nei mintis nei scenarijus nebuvo blogi, jie tiesiog.. turėjo per gilią mintį, kurią ne visi žiūrovai suprato. Tai buvo dalis kūrėjų ambicijos padaryti ne tik gražų filmą, bet ir sukurtį meno kūrinį.

Project peach, arba persikas, suburtas tuo pačiu tikslu, bet nuo “Elephants Dream” skiriasi būtent tuo, kad bus tiesiog linksmas ir pūkuotas filmas, mintimi prieinamas plačiajai publikai. Taip pat kūrėjai žada, kad filmas bus pilnas kiškių, iš kurių dauguma bus rožiniai, o taip pat jau dabar iliustracijose rasime ir kitų graužikų. Tai puikiai atitinka projekto mini devizą “funny and furry” (linksmas ir pūkuotas). Toks šūkis turi ir ne taip akivaizdžią prasmę – šiuo projektu bandoma išjudinti dalelių (particles) posistemės perdarymą. Neoficioliose blender versijose, sukompiliuotose iš cvs esančių išeities tekstų jau dabar galime pamatyti, kad naujosios dalelės įgavo daugiau galios ir įrankių (ypač plaukų simuliavimui).

Projektas šiuo metu jau įpusėjęs, vasario mėnesio pradžioje planuojama išleisti filmo reklaminį klipą (trailer), o gegužės mėnesį turi būti surenderinta ir išleistas galutinis produktas ir įvyks premjera. Šis projektas blender bendruomenei be naujos dalelių sistemos duos daugiau naujų tobulesnių įrankių ir galimybių, kurie bus (greičiausiai) išleisti kartu su 2.50 blender laida. Tame tarpe: volumetriniai debesys, pagreitintas ambient occlusion renderinimas, “mesh deform”modifier’is, medžių generavimo skriptas, renderinimo variklio atnaujinimas ir t.t.

Projekto bloge rasite naujienas, pavyzdines animacijas, technines detales apie blender pagerinimus ir daug kitų įdomybių. Tai pirmasisprojektas, kuris bus sukurtas atskiroje organizacijoje “Blender Institute“, skirtoje atvirų blender projektų vykdymui.

AbrikosasApricot

Šis projektas pradėtas sekant atvirų filmų pavyzdžiu, kaip sekantis “Blender Institute” projektas. Apricot – tai trimatis žaidimas, kurio veikėjai ir scenarijus bus paremti tumpametraže animacija iš “Peach” projekto. Žaidimas bus multiplatforminis, veiks bent Windows, Linux ir MacOS sistemose. Žaidimo variklis bus ne pats blender game engine, bet atviro kodo žaidimų variklis “Crystal space“. Šis projektas labai jaunas, ir realus darbas dar nepradėtas. Komanda susirinks šių metų vasario mėnesį ir pradės darbų planavimą. Viskas, kas žinoma apie žaidimą – veiksmas vyks lauke ir miške, taip pat nebus pamirštas devizas “funny and furry”. Projekto pabaiga planuojama šių metų liepos mėnesį. Nuo vasario mėnesio stebėsime projekto blogą ir seksime darbų eigą (ten ir dabar jau šis-tas yra). Kaip ir persiko atveju, vienas iš projekto tikslų yra pagerinti atviras žaidimų kūrimo priemones ir patį blender, pagerinti žaidimų kūrimo procesą šiomis priemonėmis.

Kiti

Iš tiesų yra kuriamas dar vienas animacinis filmas su blender – Plumiferos. Jis taip pat neša ženklų įnašą į blender vystymasį, pats projektas yra senesnis už persiką. Filmą kuria “Manos Digitales Animation Studio” Argetinoje. Šio filmo kūrybai yra netgi speciali blender versija, pavadinta “PlumiBlender”, kurį galima parsisiųsti iš graphicall.org. Filmo reklaminį klipą galite pažiūrėti projekto svetainėje. Klipukas priverčia manyti, kad filmukas tikrai vertas laukimo 🙂 Kadangi filmas nėra atviras ir techniškai – ne vaisius, apie jį daugiau nesiplėsiu.

Taigi, blender padangėje vyksta gana įdomūs daltkai. Šiemet turėsime bent trejetą dėmesio vertų projektų, kurie ne tik praskaidrins nuotaiką, bet ir bus geras impulsas pagerinti atviro kodo programinę įrangą.

Categories: Naujienos, Įdomybės Tags:
  1. January 14th, 2008 at 09:42 | #1

    o kaip fainai, kad yra ir Lietuvoj blenderio entuziastų:)….šiaip pastaruoju metu man irgi galvoj kirba mintis padaryti kokį puslapiuką su lietuviškomis blenderio pamokomis, kurių Lietuvoj beveik nėra, kad galėčiau prisidėt nors kiek prie šitos nemokamos ir tikrai geros programos, kurią dėka piratizmo ir bendro tvyrančio nusistatymo dažnai lietuviai pražiūri, reklamavimo…arba bent man taip atrodo, kad dar nepakankamai naudoja čia mūsuose:D

  2. mindaugas
    January 25th, 2008 at 23:09 | #2

    Sveiki. Isidejau i kompa taip vadinama Blenderi. Ir… Nieko! Nic nieko! Nesuprantu visai! Ten tiek visko daug ir spec, kad ojojoj… Ziurejau pamokas, tai dar labiau viskas susijauke. Ar yra kur nors kursai? Kad salia kas stovetu ir rodytu…:(

  3. dz0
    February 16th, 2008 at 21:10 | #3

    gal šitas padės — pats dar nežiūrėjau, bet atsiliepimai labai geri
    http://renesd.blogspot.com/2008/02/great-from-scratch-blender-animation.html

  4. Loist a.k.a Ričardas
    April 3rd, 2008 at 17:32 | #4

    Kursų nėra, nebent kas juos sugalvotų padaryt…. Šiaip buvo idėja įkurti kokš klubą “Blender’istams”, bet tą idėją sugadino visi organizaciniai reikalai…. T.y. patalpų ieškojimas, susirinkimo laikas, susirinkusiųjų skaičius ir dar kitos… O dėl internetinių puslapių, tai šaunu būtų, kad būtų galima rasti daugiau “Blender” medžiagos lietuvių kalba… Pats nesu geras internetinių puslapių kūrėjas, taigi jo ir nekuriu kol kas(dbr mokinuosi php,html,flash plotybių, tai gal už poros mėnesių ir pasirodys koks menkutis “Blender lietuviškai” 🙂 )

  1. No trackbacks yet.