Home > Pamokos > Vartotojo sąsaja 1: principai

Vartotojo sąsaja 1: principai

Įžangėlė

Kiekvienas vartotojas, kuriam teko dirbti su blender patvirtins – vartotojo sąsaja šioje programoje nėra panaši į jokią kitą. Nežinau tiksliai kodėl ji tokia tapo (tikriausiai tiesiog taip susklostė istoriškai), bet daugeliui būtent vartotojo sąsaja yra pagrindinė kliūtis, trukdanti naudotis šia programa. Paradoksas, bet labiausiai ji kliūna blender realiai nenaudojantiems vartotojams.

Tačiau jei kažkas yra kitoks, nereiškia, kad jis yra blogas ar blogesnis. Tai galioja tiek blender vartotojo sąsajai, tiek visiems kitiems mus supantiems daiktams ir reiškiniams. 3D paketas – tai ne tekstų redaktorius ar failų tvarkyklė, dėl šių programų specifikos ir sudėtingumo kiekvienos programos kūrėjai turi savitą požiurį kaip turi būti sutvarkytas programos galimybių valdymas, kad vartotojas galėtu greičiausiai ir patogiausiai pasiekti savo tikslą. Blender kūrėjai sukūrė mano manymu labai patogią vartotojo sąsają, bet ji reikalauja šiokių tokių pastangų ją perprasti. Šiuo straipsneliu aš ir bandysiu jums padėti pagreitinti mokymosi procesą, kad kuo greičiau būtų galima pradėti įgyvendinti fantaziją užuot ieškojus “render” mygtuko 🙂

Bendri principai

Kiekvienas 3D paketas daugiau ar mažiau leidžia pritaikyti savo sąsają prie vartotojo pareikių. Ne išimtis ir blender. Šiuo požiūriu jis labai lankstus – išdėstymą galima keisti ir maigyti kaip tik širdis geidžia.

Blender sąsaja susideda iš pagrindinio meniu viršuje, kurio padėties keisti negalima, ir vienos ar daugiau “erdvių” arba langų. Erdvė – tai stačiakampio formos plotas, turintis įrankių juostą, kuri gali būti erdvės viršuje ar apačioje (įrankių juostos nėra būtina). Erdvėje gali būti bet kokia blender darbo aplinka – 3D erdvė, mygtukų panelis, animacijos kreivės, video montavimas ar tekstūros piešimas. Erdves galima dalinti bei jungti vertikaliai ir horizontaliai be apribojimų.

Standartinis išdėstymas ir jo keitimas

Kaip matosi ekrano nuotraukoje žemiau, standartinis (“by default”) sąsajos vaizdas yra dvi erdvės, išdėstytos vertikaliai, iš kurių viršutinė (didesnė) yra 3D erdvė (1), o žemesnė siaura – mygtukų panelis (2). Erdvės atskiriamos aktyvia juosta (pažymėta žaliai), kurios pagalba jos yra dalinamos ar jungiamos. Tereikia ant skiriamosios ribos paspausti dešinį pelės klavišą pasirinkti “Split areas” (dalinti erdvę) ar “Join areas” (jungti erdves). Be šių dviejų galimybių galima pasirinkti No headers”, kas panaikintų irankių/meniu juostą erdvei. Lengviausias būdas išmokti naudotis šia funkcija – pabandyt 🙂

Standartinis išdėstymas

Erdvės skiriamają juostą turi iš visų keturių pusių – esant tik vienai erdvei ji dalinama spaudžiant ant pačio lango krašto. Taip pat dešiniu pelės klavišu paspaudus ant įrankių juostos, galima pasirinkti ar ją rodyti viršuje ar apačioje (atitinkamai “Top”, “Bottom” arba “No header”. Kas bus rodoma erdvėje pasirenkama atskiru mygtuku įrankių juostoje:

Erdvės tipo pasirinkimas

Pabandysiu pailiustruoti šiuos teiginius pavyzdžiu. Apsimečiau, kad man patogiausia dirbi keturiuose 3D languose skirtingomis perspektyvomis su mygtukų panele kairėje (panašiai kaip LightWave 3D), prie viso to dar įdėjau struktūros medį (outline). Štai rezultatas:

Alternatyvus sąsajos išdėstymas

Dar šis tas apie erdves: kiekvienas erdvės tipas turi skirtingas įrankių juostas, skirtingus greitų klavišų rinkinius, skirtingus vidinius meniu (kviečiamus tarpo klavišo pagalba). O aktyvi erdvė yra ta, kurioje šiuo metu yra pelės kursorius. Tad reikia tiesiog prižiūrėti, ar dirbate su ta erdve, kuri yra aktyvi.

Sėkmės valdant savo darbo aplinką, o apie scenas, ekranus ir meniu – kitame straipsnelyje.

Categories: Pamokos Tags:
  1. Jogex
    September 12th, 2007 at 22:16 | #1

    Sweiki!Pagal http://blender.indixy.com/pamoka/ bandziau padaryti zaidima, taciau neina “priristi” kameros prie veikejo ir kartais neveikia komandos kurias nustaciau (paspaudizu i virsu tai eina i kaire ir pan.). Ka daryti kad viskas susitvarkytu?

  2. September 12th, 2007 at 22:40 | #2

    Jogex – kamera „pririšama“ nustatant tėvinį objektą. Pirma pažymi kamerą, paskui veikėją ir spaudi CTRL+P (žymėjimo seka svarbi). Perkialiant veikėją turi persikelti ir kamera kartu, o ne atvirkščiai. O dėl krypčių susimaišymo reikia patikrinti arpa pavaros parametrai teisingi (kiekvienam mygtukui skirtinga pavara ir jos reikšmė turi būti priskirta)

  3. Jogex
    September 12th, 2007 at 22:44 | #3

    Na man siki buvo kazkas “prisirise”, bet su rodyklem valdziau netik veikeja bet ir kamera i visas puses sukinejosi …

  4. September 12th, 2007 at 22:50 | #4

    Tai gal pavaros ne tą parametrą keitei? dRot vietoj dLoc. O jei vis dar kas nesigauna, palygink su mano failu iš pamokos.

  5. Jogex
    September 13th, 2007 at 15:35 | #5

    Beje, kokia pas jus blender versija? Pas mane 2.44 ir man atrodo kad ji nepilna.Pvz.:nera tokios funkcijos kaip subsurf.Siunciau is cia http://www.blender.org/download/get-blender/

  6. September 13th, 2007 at 16:06 | #6

    Subsurf jau kelias versijas yra modifier stack’e, išimtas iš mesh properties. Tikriausiai skaitei kokį seną tutorialą. Pats naudoju naujausią versiją, kartais patestuoju RC su naujomis galimybėmis.

  7. Jogex
    September 13th, 2007 at 22:30 | #7

    Aciu uz info. Radau subsurf.

  8. Loist a.k.a Ričardas
    April 5th, 2008 at 15:02 | #8

    jei kamera paprastai prisegta, tai ji kartu su veikeju ir turi valdytis 🙂 yra kitas budas kamerai prisegti… tada ji plaukioja paskui veikeja…kartais tai nervina zaidime. tada reikia deti atskira valdyma, kad galetum pasukineti kamera tau tinkamu kampu… jei reikes pamokeles kaip tai padaryti, parasyk man i loist@walla.com arba rvaliuskis@gmail.com su mielu noru padesiu 🙂

  1. No trackbacks yet.