Home > Naujienos, Įdomybės > Išleistas „Sintel“

Išleistas „Sintel“

Ketvirtadienio vakarą mūsų laiku blender.org serveriai buvo apkrauti taip, kaip būna tik svarbiomis progomis. Būtent tada atsirado galimybė pasisiųsti trečią atvirą filmą (Open Movie), sukurtą Blender Institute – „Sintel“. Po daugiau nei metų darbo kuriant programinę įrangą ir filmą lygiagrečiai pagaliau galima pasimėgauti rezultatu. Kaip interviu minėjo Blender Institute tėvas, Ton Roosendaal, darbas nebuvo vienas lengviausių. Animatoriai, nors ir labiau patyrę nei ankstesniuose filmuose, tačiau nebuvo industrijos vilkai. Taip pat darbas su dar kuriama programine įranga nemažas nuotykis. Tačiau būtent dėl to buvo pasiekti abu tikslai – tiesiog iš naujo gimė Blender, ir tuo pačiu šviesą išvydo šis filmas. Pažiūrėkite ir Jūs tas 10 minučių, į kurias sudėta 16 mėnesių didelės komandos darbo. Parsisiųsti filmą galite iš Sintel.org.

Asmeniškai man labiausiai patiko esminis scenarijaus posūkis. Ne dėl to, kad efektai ir animacija blogi (nors tiesą pasakius yra kur tobulėt), bet dėl to, kad filmas turi sukelti kažkokį jausmą. Ir šis trumpametražis tai spėjo padaryti per savo 10 minučių.

Categories: Naujienos, Įdomybės Tags:
  1. kliurka
    October 2nd, 2010 at 18:36 | #1

    Mane jis šiek tiek nuliūdino, paaiškinsiu kodėl. Visu pirma scenarijus lyg ir geras, bet ne dešimčiai minučių. Toks vaizdas, kad muziejų apžiūrinėtum su formulės bolidu, viskas per greit ir paviršutiniška. Susidaro įspudis, kad pažiūrėjau kažkokį anonsą ar trailerį su pabaiga. Reikėjo kažko paprastesnio taip giliai kapstyti nereikėjo.
    O animacija pavadinčiau su buvusiais blender fundation kūriniais šis yra regresas ne techniniu, o išpildimo požiūriu. O modeliavimas ir vaizdas tai 10+, gražu…. Dar vienas minusas – smurtas galima buvo numesti ta vyrą nuo skardžio ar panašiai, bet tik ne nudurti taip žiauriai. O dabar 3-5 metu vaikams rodyti neina. Panašiai buvo ir su praeitu filmuku filmukas pagal stilių lyg ir skirtas 2-5m. vaikams, bet su smurto ir keršto priemaišomis. Kažkas ne logiška.
    Na mano išvada, kad blender fundation filmukams kol kas iki kokių nors apdovanojimu toloka.

  2. October 3rd, 2010 at 19:43 | #2

    Kliurka, šis trumpametražis nuo pat pradžių buvo taikytas į paauglių auditoriją ir vyresnius, N7 kaip minimum. Dėl išpildymo žinoma galima pasikabinėt – animacija kai kur šlubuoja, medžiagos ne visur įtikina. Jei atviro filmo koncepcija čia būtų panaudojama pagal paskirtį (ko dar niekada nebuvo) – bendruomenė galėtų nušlifuoti ir nupoliruoti kiekvieną kadrą, juk produkcijos failai bus prieinami.
    Nesitikėjau stebuklo, todėl ir nusivilti neteko. Jei nelabai patiko filmas – tada bent galima paaikčioti kaip patobulėjo blenderis per tą laiką 🙂

  3. kliurka
    October 4th, 2010 at 10:58 | #3

    Ramūnai, jei animacija apie drakonus skirta nuo 7 metų, tuomet su logika dar labiau kertasi. Aš turiu 5m. sūnų, tai, jis ir jo draugai šiuo metu gyvena drakonais, piratais pabaisom ir filmo, kuris jiems šiuo metu būtu labai įdomus, nerodyti dėl kažkokių neapgalvotų smulkmių? Jos filme esmes juk nekeistu. IMHO 4-8 metų berniukų amžiaus kategorijai toks filmas labiausiai būtu tykęs.
    Dėl pačios filmo atvirumo koncepcijos, manau ji daugiau skirta edukacijai, nei poliravimui. Be to nemanau, kad kažkas suburs komandą ar projektą filmo tęsiniui ar panašiai, nors…. 😉
    Šiaip Ramūnai, filmas man patiko tik erzina kai kurie dalykai.

  4. feniksas
    October 4th, 2010 at 16:21 | #4

    Drakonai nėra nei suaugusiųjų nei pauglių nei penkiamečių nuosavybė. Ši alegorinė pasaka tikrai buvo skirta vyresnei auditorijai ir tai buvo net tvirtinta kūrėjų dar prieš pradedant kurti filmą. Į vaikų auditoriją jie netaikė. Asmeniškai istorija mane sužavėjo, techninių klaidų yra, bet bendras vaizdas labai geras. Garso takelis ypatingai nusipelnė pagyrų (įskaitant finalinę dainą).

  5. October 4th, 2010 at 23:37 | #5

    Scena ant stogo kada teka kraujas iš sparno labai prasta… nesuprantama ar ten saulė šviečia ar apsiniaukę, po to ant šventyklos mirguliuoja akmenų dalys, nuspiriama drakono kolonos dalis atrodo kaip nuskalauta ten tikriausiai su normal mapais ar su bumpu nevisai gerai renderis tvarkosi, drakonų odos materialas irgi prastokas jokių gilių ryškių šešėlių, sintel akių vokai perdaug SSS persigeriantys, dėl to nusivyliau renderio galimybėm. Geriau būtų teikiama pagalba yafaray arba luxrender integracijai į blenderį, nes pokolkas tikrai internalui nelabai ką sekasi išspaust. Garsas kaip minėjot tikrai aukšto lygio. Šaunu, kad kuria filmus, galimybių tikrai daug naujų dėl to atsiranda bet GI kažko tais neįtikinantis vistiek blenderio 🙂

  6. October 5th, 2010 at 09:21 | #6

    @kliurka

    Na dėl to nudūrimo tai atvirai jis neparodytas tiesa sakant. Per teliką dar ne tiek nesamonių prisižiūri 🙂 Bendrai paėmus rezultatas yra puikus, nes turime ir naują filmą ir smarkiai patobulintą Blender. Kas man labai užkliuvo filme tai būtent kraujas. Labai jau netikroviškai atrodo – vienur kaip nafta, kitur kaip dažai. Kas labai patiko tai bėganti višta, kuri gana aukštai moka skristi 😀

  7. kliurka
    October 5th, 2010 at 11:38 | #7

    @feniksas
    Ar aš sakau, kad tai kieno nuosavybė? Bet nematau, kad pati alegorija tokia jau sudėtinga, perdėta ar persipynus , kad nebūtu supratę vaikai. Netgi manyčiau, kad tokio sudėtingumo alegorija kaip tik labiausiai ir tiktu iki mokyklinio ar pradinių klasių vaikams. Filmas yra toks ir kas ten kur sakė ar nesakė iš principo neturi reikšmės.

  8. kliurka
    October 5th, 2010 at 11:43 | #8

    CGEX :
    @kliurka
    Na dėl to nudūrimo tai atvirai jis neparodytas tiesa sakant. Per teliką dar ne tiek nesamonių prisižiūri

    Tiesa sakant labai banaliai, atvirai ir net akcentuotai parodyta. Iki maksimumo trūko kraujo čiurkšlės dūrimo metu ir kraujo iš burnos 🙂 Be to scenoje kur Sintel kovoja su drakonu, Sintel nuduria drakoną iš pasalų, kas tikrai neatrodo nei stilinga, nei pamokančiai. Pavyzdžiui atkreipk dėmesį į kokį nors “Dragon hunters”, “Žiedu valdovą”, “Star Wars” kur smarkiai mosuojama ginklais, bet viskas stilingai, saikingai ir apgalvotai.
    IMHO filmo režisūra stipriai atsilieka nuo pačio filmo vizualizavimo lygio tuo labiau nuo garso takelio.

  9. bitas
    October 7th, 2010 at 10:30 | #9

    rasei: “efektai ir animacija blogi (nors tiesą pasakius yra kur tobulėt)”
    kazkaip man logiskai nesirisa tavo sitas parasymas…

  10. October 7th, 2010 at 11:48 | #10

    bitas: perskaityk visą sąkinį. “Ne dėl to, kad efektai ir animacija blogi, bet dėl to, kad..”. Čia nėra teigiama, kad efektai blogi, anaiptol 😉

  11. Loist
    October 8th, 2010 at 16:45 | #11

    Palyginus su kitais Blender OM, tai tikėjaus tikrai gero filmuko. Man labai kliuvo vekėjų animacijos, tokios trūkčiojančios, einančios netolygiai. Tikrai dar buvo kur pasistengti. Šiaip filmuko idėja patiko. Be visų trūkumų, komanda gerai padirbėjo.

    Kas dėl kitų Rednder Engine’ų, tai tikrai, galėjo kažką suorganizuoti ar tai su Yafaray ar su Luxrender ar netgi su abiem. Tai būtų didelis didelis pliusas Blender kūrėjams. Bet… Bet ir taip jiems didelis pliusas, nes turime naują Blender versiją, su daugiau galimybių. Tikiuosi nenustos Blender tobulėti. 🙂

  12. Tomas
    December 29th, 2010 at 16:05 | #12

    ar čia tik man bėdos ar visiems kad į forumą nebeįleidžia užkrauna tuščią pliką bekgraundą ir tiek

  13. Tomas
    December 29th, 2010 at 16:06 | #13

    čia apie lietuvos blender forumą 😉

  1. No trackbacks yet.