Home > Pamokos > Vartotojo sąsaja 3: sluoksniai

Vartotojo sąsaja 3: sluoksniai

Viena paprastesnių, bet tuo pačiu ir efektyvesnių blender’io sąsajos galimybių yra sluoksniai. Kai dirbate vienoje erdvėje ir, tarkime, modeliuojate objektą, susidedantį iš kelių dalių (sukomponuotą iš kelių objektų), labai nepatogu visą laiką matyti visas dalis vienu metu. Tokiu atveju didesnes objekto dalis reikėtų patalpinti į skirtingus sluoksnius, ir atitinkamą sluoksnį įsijungti tik tada, kada reikia.

Sluoksnių naudojimas labai paprastas – 3D ekrano įrankių juostoje yra dvi eilės mažų mygtukų, padalintų į dvi grupes po 10. Paspaudus ant bet kurio iš mygtukų aktyvuojamas atitinkamas sluoksnis. Laikant shift klavišą galima pasirinkti kelis sluoksnius iš karto, o paspaudus ` klavišą (kairiau vieneto), aktyvuojami visi sluoksniai vienu metu. Taip pat sluoksnius galima pasirinkti tiesiog paspaudžiant atitinkamą skaičiaus klavišą. Sluoksniai numeruojami pradedant nuo viršutinės eilės kairės pusės.

Sluoksniai

Objektas į sluoksnį patalpinamas klavišo M pagalba. Pasirenkamas objektas, paspaudžiamas M klavišas ir kaip dialogas parodomos tas pats sluoksnių pasirinkimas, kuriame nurodoma į kurį sluoksnį norite perkelti objektą. Belieka paspausti “Ok”.

Sluoksniu meniu

Pastebėjimas – jei mygtukas su spynele šalia sluoksnių pasirinkimo juostos bus įjungtas (spynelė užrakinta), tada kiekvienoje scenoje sluoksnių kombinacija bus individuali. Priešingu atveju (spynelė atrakinta) sluoksnių konfigūracija liks ta pati pasirinkant skirtingas scenas.

Teisingai, ir apskritai, sluoksnių naudojimas labai palengvina darbą. Kelis kartus pabandžius tiesiog neįmanoma įsivaizduoti darbo nenaudojant sluoksnių.

Categories: Pamokos Tags:
  1. Giedre
    December 16th, 2007 at 15:33 | #1

    sveiki. as noriu ismokt naudotis blender’iu bet esu visiskai zalia. gal kas nors man galetu padeti?

  2. December 17th, 2007 at 11:10 | #2

    Giedre, tik internetas tau padės 🙂 Jis pilnas medžiagos, tik reikia norėt mokytis. Beje, dar ir šis blogas karts nuo karto naujokams naudos duoda. Sėkmės.

  3. Loist
    April 3rd, 2008 at 13:35 | #3

    Norejau paklausti, gal kas zinot gera foruma, kur butu galima pasiteirauti del geimo kurimo su blender? As kuriu zaidima, su masinom(future race) turiu masinos maketa, ratus, valdymas padarytas, tik kai ratus sujungiu su kunu(create parent) tai ratai belenkaip issikraipo…. kas galit padet? buciau labai dekingas.

    //P.S. Siaip visai neblogai butu kad ir siame blog’e butu koks skyrelis visokiems klausimas… nes nesinori prie kokios tai temos rasyt ne i tema 😀

    jei kas zinot kaip padet, rasyk cia, arba i loist@walla.com. dar karta dekui 😉

  4. Loist a.k.a Ričardas
    April 3rd, 2008 at 16:51 | #4

    Šiaip greičiausias būdas paklausti žmonių, kurie tai jau žino, o ne internete valandų valandas ieškotis informacijos. Atsimenu, kai įsirašiau “Blender” ir apie jį informacijos susirasti būdavo tikra kančia…. O dabar tai jos pilna, tik, deja, daug kur ji kartojasi…. 🙂

  1. No trackbacks yet.