Home > Patarimai > Keičiame išvaizdą: temos ir piktogramos

Keičiame išvaizdą: temos ir piktogramos

Temos

themes_icons.pngNemaža mūsų naudojamų programų ir netgi operacinės sistemos turi “temas”. Tai yra vartotojo sąsajos spalvų, dažnai ir formų nustymų rinkiniai. Nė trupučio nekeista, kad ir Blender turi temas. Kol laukiame artėjančios 2.50 laidos su perrašytu vartotojo sąsajos valdymu ir konfigūruojamais greitaisiais klavišais (shortcuts) , apžvelgsime kokias galimybes turi dabartinis temų mechanizmas.

Tema – tai paprastas python skriptas, keičiantis vidinio Blender objekto “Theme” parametrus. Šis objektas saugo visas keistinas vartotojo sasajos elementų ypatybes. Lengviausia temą sukurti panaudojant jau esamą ir tik pakeičiant parametrus/spalvas. Didžioji dalis elementų aprašomi tik keturiais skaičiais – trys spalvos nuo 0 iki 255 (RGB) ir permatomumas (Alpha), nes pvz. meniu elementai gali būti permatomi.

Keletą jau paruoštų temų galima parsisiųsti iš graphicall temų puslapio (nekreipiant dėmesio į jo išvaizdą) arba šios svetainės. Beje, Blender turi dvi vidines temas, kurių diegti nereikia: iki skausmo pažįstama “default” ir “rounded” (kam patinka tamsūs tonai ir apvalinti kampai). Norinti kitokios išvaizdos temas reikės siųstis, arba keisti pačiam.

Įdiegimas: temos failą su .py plėtiniu reikia nukopijuoti į .blender/scripts katalogą, kuris priklausomai nuo operacinės sistemos ir nustatymų yra skirtingose vietose, bet visada savyje saugo vartotojų nustatymus failo .B.blend pavidalu. Jei rasite šį failą, rasite ir skriptų katalogą. Jei rasti nepavyksta:

  • linux vartotojai: “/home/[vartotojas]/.blender/scripts”
  • windows vartotojai “Program Files/Blender Foundation/Blender/.blender/scripts” arba “Documents and Settings/[vartotojas]/Application Data/Blender Foundation/Blender/.blender/scripts”

Tema pasirenkama temų skiltyje, vartotojo nustatymų erdvėje (“User preferences“). Taip pat temą pasirinkti galima kaip skriptą: atidaroma “Scripts Window” erdvė, ten iš meniu pasirenkame Scripts -> Themes -> temos pavadinimas. Tema pakeičiama iškart. Norint, kad kiekvieną kartą paleidžiant Blender’į nereikėtų kaskart pasirinkinėti temos paspauskite Ctrl+U (išsaugo vartotojo nustatymus, įskaitant temą).

Piktogramos

Jei parsisiųsite pačią seniausią Blender versiją, kokią tik galima rasti internete, paleidę pamatysite, jog mygtukų piktogramos joje beveik tokios pačios, kaip yra dabar. Nieko nuostabaus, kad daug kam jos atrodo pasenusiomis ir netinkamomis. Nebūtų tai atviro kodo programa – atsirado žmonių, kuriems tai užkliuvo ir jie nusprendė tai ištaisyti patys. Vienas žmogus nupiešė naujas piktogramas, kitas padarė pakeitimus Blender kode, kad būtų imanoma naudoti ir kitus piktogramų rinkinius. Detalesnis aprašymas BlenderArtists forume, ten pat ir parsisiųsite naujus piktogramų rinkinius.

Įdeigimas: .blender katalogą surasti jau mokame. Jame reikia sukurti naują katalogą “icons“, ir sukelti į jį .png failus su piktogramų rinkiniais (vieną ar daugiau). Po to, vartotojo nustatymų erdvėje, temų punkte reikia pasirinkti piktogramų failą. Pažingsniui reikia daryti maždaug taip:

icon_change.png

Pastebėjimas: “Default” temai šie nustatymai nėra aktyvūs, bet laikinai pakeistus temą į “Rounded” ar į kokią kitą, pakeitus failą ir pakeitus temą atgal naujas piktogramas galima naudoti ir su standartine tema. Pakeitimai matomi iškart, kaip ir temose – nepamirškite išsaugoti vatotojų nustatymus su Ctrl+U!

Nors programos išvaizda ir neturi įtakos jos efektyvumui, bet pritaikius ją savo skoniui dirbti dar maloniau 🙂

Categories: Patarimai Tags:
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.